A Gabolexin gyógynövény összetevői

Legfontosabb összetevők:

A Gabolexin® kizárólag természetes, 100%-ban növényi összetevőkből, gyógynövényekből áll, melyek jótékony immun stimuláló, sejtregeneráló hatása már régóta ismert a gyógyászatban.

Vizitorma (Nasturtium officinale)

A vizitorma a vizenyős területeket kedveli, de több száz fajtája közül jó néhány megél a magasabban fekvő területeken, a kiskertekben is. Gyógyhatását rendkívül magas kéntartalmának köszönheti, de A, C és E vitamin, valamint kalciumtartalma miatt régóta a leghatékonyabb gyógynövények között tartjuk számon.

Gyulladáscsökkentő hatását tovább fokozza magas antibiotikum tartalma, így a légutak, a tüdő megbetegedéseinek gyógyításában is kiemelkedő szerepe van, miközben nagyon hatékony az érrendszer elváltozásainak helyreállításában is.

Tisztítja az ereket, szabályozza a vérnyomást és lassítja, illetve megakadályozza az érelmeszesedést. Kéntartalmának köszönhetően a daganatos folyamatok megakadályozásában kitüntető szerepet játszik

Vöröshere (Trifolium pratense)

A vöröshere virága valamint csírája rendkívül fontos a legkülönfélébb betegségek megelőzésében valamint a káros folyamatok visszaszorításában, hiszen tartalmazzák az összes nyomelemet, amely a mirigyek működéséhez és a teljes szervezet normális, természetes működéshez elengedhetetlen.

Jótékony hatásai a következő területeken követhetőek nyomon:

  • epe és májbetegségek, cukorbetegségek
  • izületi és reumás megbetegedések
  • idegrendszeri problémák
  • gyomorbántalmak

Ezek mellett a vöröshere:

  • erősíti, és tisztítja a vért
  • kiváló görcsoldó és nyálkaoldó hatású
  • rendkívül erős gyulladáscsökkentő hatással bír
  • termékenységfokozó
  • a daganatos folyamatok megfékezésében elismert szerepe van, mégpedig azért, mert rendkívüli hatóanyagainak köszönhetően képes a szabadgyökök sejtkárosító hatásait kivédeni.

Benedekfű (Cnicus benedictus)

A napfényes Itáliából származó benedekfű a bencés szerzetesek közvetítésével került hazánkba. A növény a napos, mediterrán vidékeken őshonos. Keserű íze miatt a likőrgyártás egyik közkedvelt alapanyaga (a keserű ízt biztosító hatóanyagai a szekszviterpén laktonok), de emellett tartalmaz illóolajokat, magnézium-sókat, és káliumot is.

A benedekfű gyorsítja az emésztést, javítja az étvágyat, de epehajtó, valamint májvédő hatása is ismert. Nőgyógyászati panaszok esetén is alkalmazzák, különösen az erős vagy rendszertelen menstruációs vérzés csillapításban van szerepe, miközben antibiotikum tartalmának köszönhetően a gyulladások visszaszorításánál is nagyon hatékony lehet.

Bojtorján (Arctium lappa)

A bojtorján utak mentén, erdők szélén, legelőkön előforduló kétnyári növény, melynek mindhárom fajtája – a bojtorján, a pókhálós bojtorján és a kis bojtorján is – hasonló gyógyhatással bír. Gyógyászati célokra a növény gyökerét lehet felhasználni, gyűjtési ideje októbertől-áprilisig terjed.

A gyökere rendkívül keserű, nem véletlenül, hiszen nagyon magas százalékban tartalmaz keserűanyagot (szeszkiviterpén laktonokat), de találhatunk benne nyálkát és szerves savakat is. Remek vizelethajtó, vértisztító, epe és vesekőoldó hatása közismert.

Kiváló izzasztószer, valamint bőrgyógyászati szerepe is vitathatatlan, hiszen ekcéma és nehezen gyógyuló sebek esetén is hatásos lehet. Kivonatait izom és ízületi fájdalmak esetén is ajánlja a szakirodalom.

Rebarbara (Rheum)

A rebarbara, a sóskafélék családjába tartozik és a növény minden része fontos a gyógyszeripar számár, rendkívül igénytelen, sovány talajon is megterem, miközben gyógyhatásait az emberiség mintegy 4500 éve ismeri.

A rebarbara fogyókúrázók számára is ideális táplálék, mert 10 dkg rebarbara alig 16 kcal-t tartalmaz. Ugyanakkor rostokban igen gazdag, és rendkívül magas ásványi anyag tartalommal bír, többek között kalciumot, magnéziumot, vasat, C, B,és A vitamnokat is tartalmaz.

A növény gyökértörzsét apró adagokban étvágyjavítóként használják, nagyobb mennyiségben, hashajtó hatású lehet. Kiváló gyomorerősítő. Valódi értékét azonban gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és összehúzó hatása adja, így a népi gyógyászat hosszú ideje fogínygyulladás esetén is felhasználta a rebarbarát.

Zöld tea (Camellia sinensis) eszencia

A zöld tea jótékony hatásáról az első írásos emlék időszámításunk előtt 2700-ból származik, a teát már több mint 5000 éve fogyasztják.

A zöld tea rendszeres fogyasztása több krónikus betegség kialakulását megelőzheti. Többek között olyan vegyületeket tartalmaz, melyek csökkentik a rák bizonyos fajtáinak, és az érrendszert érintő megbetegedések esélyét.

Noni (Morinda citrifolia)

A noni egy olyan rendkívüli gyógyító tulajdonságokkal rendelkező gyümölcs, amilyenről itt Közép-Európában még nem sokat hallottak.

Polinéziában, Kínában és Indiában azonban több mint 2000 éve használják a gyógyításban. A Noni a vándorló lakossággal együtt jutott el a Csendes-óceán más területeire, Tahiti és Hawaii szigeteire, Malajziába és mindenhová, ahol tiszta, vulkáni eredetű termőföld volt. Csakúgy, mint az Aloe verát, az algákat, a Papayát, a Nonit is gyógyhatású növényként tartották számon.

A kutatások szerint a noni elősegíti az immunrendszer működését, szabályozza a sejtek működését illetve a sérült sejtek regenerálódását. Ez a tény lehet magyarázat arra, hogy olyan sokféle betegség kezelésében alkalmazható.

A noni néhány élettani hatása:

  • csökkenti a magas vérnyomást,
  • megszünteti a menstruációs görcsöket,
  • csökkenti az ízületi fájdalmakat,
  • enyhíti a gyomorfekélyt,
  • segít a rándulások és ficamok gyógyulásában,
  • felgyorsítja a sebek gyógyulását,
  • megelőzi a depressziót,
  • lelassítja az időskori szenilitás kifejlődését,
  • segít emésztési problémák esetén,
  • csökkenti az atherosclerosis-t,
  • csökkenti az érrendszeri problémákat,
  • segít drogfüggőség esetén,
  • fájdalomcsillapító,
  • gyógyítja az égési sérüléseket,
  • gyógyítja a trópusi fertőzéseket,
  • gátolja a rákhoz vezető kóros sejtburjánzást.

Barnamoszat (Phaeophyceae)

A tengeri moszat magas jódtartalma miatt kitűnően alkalmazható a jódhiány okozta csökkent pajzsmirigyhormon-termelés megelőzésére és kezelésére.

A tengeri moszatot fogyasztószerként is forgalmazzák, abban az esetben különösen hatásos, amikor a súlygyarapodást a jódhiány miatti csökkent működésű pajzsmirigy idézi elő.

Sóska (Rumex acetosa)

A sóska a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó évelő, lágyszárú levélzöldség. Egész Európában őshonos, de megtalálható Észak-Amerikában, Ázsiában és Chilében is.

Jellegzetes savanyú ízét a benne található oxálsavnak köszönheti. Hashajtó hatása is van.

Spenót (főzelék) jellegű étel készíthető belőle, de használják saláták ízének fokozására is. Savanykás ízének étvágygerjesztő hatása is van. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően hatékonynak tartják a skorbut gyógyítására és megelőzésére. Sok ásványi sót, meszet, foszfort és vasat tartalmaz.

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

A gyermekláncfű vagy pitypang mindenfelé gyakori évelő növény, régebben nevezték még pongyola pitypangnak, tejesfű virágnak, kákicsnak, de barátfejnek vagy barátfűnek is. Más vidékeken elvétve kutyatej-nek nevezik, ami helytelen elnevezés, ugyanis a farkas kutyatej-jel (Euphorbia cyparissias) keverik össze, ami egy mérgező tejelő növény.

Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Gyökerét nyersen vajon párolva, vagy gyors szárítással (kb. 55 °C-on szárítva) és durvára őrölve kávépótlóként használták. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat.

Hatóanyagai az emésztőrendszerre és a májra elsősorban a keserűanyagok hatnak. A korábban taraxacinként említett anyagok valójában az eudesmanolid és germacranolid típusú laktonok szeszkviterpénjei.

A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: bennük az A-vitamin sok, a D-vitamin mérsékelt; ezek mellett tartalmaznak C-vitamint, különféle B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt.